týpkovo

můj kousek internetu pro vás

Den 0. a 1.: Konečně zas spolu a rovnou na Niagáry

Tak a je to tady. Celý léto jsme se těšili na sebe a na americký roadtrip a 6. září jsme se konečně dočkali. Během jedinýho dne jsem se stihnul probudit na Capu, přemístit do New Yorku a odtud se s Evčou vydat na sever směr Niagáry. Je tu první z krátkých zápisů, v nichž budu shrnovat naši osmnáctidenní cestu po východní části USA.

První objetí s Evou po téměř třech měsících proběhlo asi o hodinu později, než bylo původně v plánu, a tak jsme na něj neměli moc času, jelikož půjčovna čekala. Dorazili jsme do ní před jedenáctou večer, naprosto bez problémů vyřídili formality a plni očekávání vyrazili na parkoviště. Zamluvený jsme měli Ford Escape, u rezervace ale byl dodatek „or similar“ (nebo podobné). Nakonec nás zaměstnance dovedl k něčemu, čemu jsem nemohl ani věřit. Naším autem se totiž na víc než dva týdny stalo GMC Terrain. Podle tachometru navíc skoro nový. S takovouhle károu bude naše cesta po Americe ještě o něco američtější, luxusnější a zábavnější. Prý nám udělal zdarma „malý upgrade“ :-) No nekup to, za 850 dolarů na patnáct dní. Pro lidi našeho věku super cena. Půjčovny v USA totiž pro lidi 21-24 let mají nastavený daleko vyšší ceny, než pro ty, kterým je 25 a víc.

A tak jsme naházeli kufry do kufru, zařadili „D“ a vyrazili. Díky počátečním problémům s navigací jsme se chvíli projeli po Newarku a Jersey City, ale nakonec jsme se vymotali a vydali se na sever. Čekalo nás víc než 700 kilometrů a měli jsme na to tak devět hodin. Zvládnout se to dá, ale je to nálož.


Po příštích patnáct dní bude tahle velká americká krabice naším dopravním prosředkem i domovem.

Většinu cesty jsem odřídil já, ale jednu chvíli už to nešlo, pomalu jsem usínal, a tak jsem předal kormidlo Evče. Ta ale asi po hodině taky odpadla, a tak jsme to na nějakou dobu zapíchli na benzíně nedaleko od Niagara Falls. Čas jsme měli dobrej, a tak jsme si to mohli dovolit. Po krátkym prospání jsme dojeli k vodopádům. Už z domova jsme měli koupený za 33 dolarů Discovery Pass, který obsahoval plavbu lodí pod vodopády, vyhlídkovou věž, vstup na nějaký film do kina, jízdu vláčkem, akvárium a já nevím co ještě. Nám se nakonec o pár dolarů nevyplatil, jelikož jsme neměli dost času na to projít všechno, ale pro většinu lidí, kteří tam chtějí prožít svůj den aktivně a ne jen z parku zpoza zábradlí koukat jak padá voda, je to dobrá koupě.


Pro představu o tom, jaká masa vody to je

Asi největší zážitek z celýho dne byla právě plavba lodí. Trvá sice jen čtvrt hodiny, ale dojedete až na dosah vodopádů a to tak, že jste zmáčený jak po pořádnym slejváku i přesto, že se fasujou „slušivý“ pláštěnky.


Výhled na vodopády z vyhlídkový rampy. No není to ósm?

Za návštěvu stojí taky akvárium. Asi nenabízí nic jinýho, než jiný podobný akvária, ale je to příjemný zpestření. Lachtaní show pobaví a pohled na roztodivný ryby vás nechá v úžasu z toho, co příroda dokázala vytvořit.


Ryba s velkejma kukadlama

Cestu vláčkem po okolí jsem bohužel prospal. Měl jsem toho všeho plný kecky, za poslední dny jsem se moc nenaspal a ještě dva dny předtím jsem tahal těžký nafukovací atrakce při sklízení parku. Únava a nedostatek času nám bohužel nedovolily užít si všechny možnosti, který vodopády a jejich okolí nabízej. Přesto jsme si půlden na nich užili. Je to úžasná podívaná, přesto musím přiznat, že Plitvický jezera v Chorvatsku mě asi uchvátily víc. Bohužel, i ty jsem tenkrát napůl prospal :-)

Z poměrně nevzhlednýho města Niagara Falls jsme se v podvečer vydali podél jezera Erie směr Cleveland. Tři a půl hodiny cesty poměrně utekly, a my jsme po desátý hodině večerní dorazili do Hiltonu na okraji Clevelandu. Nikdy jsem v podobnym zařízení nebydlel, a tak jsem si to pořádně užíval a Evča taky. Nevyšlo to úplně draho, za ty peníze naše první společná noc určitě stála. Připadal jsem si jako z vyšší vrstvy, když jsme našim luxusním SUV přijeli bydlet do Hiltonu. Však on mi spadne hřebínek, odteď už budem téměř pořád spát v autě, v kempech nebo přinejlepším v motelech :-)

Večer už nebyl čas na nic moc, bazén už byl zavřenej, a tak jsme ho odložili na ráno a koktejlový bar, kvůli němuž jsem vlastně tenhle hotel nakonec z tvrdý konkurence vybral, byl o víkendech zavřený. A tak nezbylo nic jinýho, než jít spát, potřebovali jsme to oba jako sůl…


Žít si takhle každý den, vůbec bychom si nestěžovali. Bohužel, tohle byla jen světlá (ale zasloužená) výjimka.

TIP! Hledáte levný pronájem auta kdekoli po USA? Vykašlete se na miliony porovnávačů cen, který stejně házej pořád to samý, a kontaktujte Jaye na emailu rentals@discounthawaiicarrental.com, popište mu svoje požadavky a počkejte na to, co vám nabídne. Já jsem naprosto spokojený. Půjčení probíhá přes půjčovnu Alamo, oproti jejich běžným cenám dostanete ale daleko lepší nabídku. Výhodné především pro „underage“ řidiče, tedy ty, kterým je mezi 21-24 lety. Lepší ceny jsem nenašel, a to jsem hledal vážně dlouho.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *